Jabłoń PAPIERÓWKA Oliwka żółta
zakupy
Jabłoń PAPIERÓWKA Oliwka żółta
Malus domestica
Owocowanie: połowa lipca
Inna nazwa Papierówki to Oliwka Żółta jest to odmiana typowo deserowa. Dojrzewa jako jedna z najwcześniejszych bo już w połowie lipca. Plonuje obficie i szybko wchodzi w okres owocowania. Jest to najbardziej rozpowszechniona odmiana jabłek na całej półkuli północnej. Papierówka rośnie średnio silnie, aczkolwiek na glebach żyznych bardzo silnie. Korona jest wzniesiona, dość luźna o kształcie szerokiego stożka.
OWOCOWANIE:
Jabłka są średniej wielkości, ale na glebach żyznych mogą rosnąc całkiem duże. Skórka jest delikatna, jasnożółta, po dojrzeniu prawie biała. sucha. Szypułka jest delikatna, cienka i długa często wygięta. Kształt jabłka jest okrągło stożkowaty z widocznym lekkim żebrowaniem przy kielichu i z często zaznaczonym jednym żebrem przechodzącym w kant przez cały owoc. Miąższ jest drobnoziarnisty, im bardziej dojrzały owoc tym jest on bardziej delikatny. W smaku jest bardzo dobry, aromatyczny z lekką nutą kwaskową, która nadaje mu soczystości.
WYMAGANIA:
Jabłoń papierówka dobrze rośnie i owocuje zarówno na ziemi żyznej jak i mniej zasobnej. Wpływa to też na smak jabłek. Również drzewo na glebach żyźniejszych rośnie mocniej i wytwarza więcej pionowo rosnących odrostów, które trzeba usuwać. Gleba powinna być lekko kwaśna i dobrze utrzymująca wilgoć, ale nie podmokła.
Zapylacze: Antonówka, Boiken, Koksa pomarańczowa, James Grieve, Gloster.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa