Grusza KOMISÓWKA
zakupy
Grusza KOMISÓWKA
Pyrus
Owocowanie: połowa października
Odmiana Komisówka jest popularna w naszym kraju, a pochodzi z Francji. Jest to typowa gruszka deserowa, uznawana za najlepszą. Sprawdza się dobrze w uprawie amatorskie jak i w sadach. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę wzniesioną o długich grubych gałęziach. Mimo, że kwitnie dość późno, to kwiaty są wrażliwe na przymrozki. Owoce zaczynają dojrzewać w połowie października, a przechowują się nawet do grudnia. Odmiana owocuje regularnie i obficie.
OWOCOWANIE:
Owoce rosną średnie, a nawet duże. Miąższ jest kremowobiały, masłowy, winny i słodki, lekko aromatyczny. Określany jako bardzo smaczny. Skórka jest zielono-żółta z dużym rumieńcem czerwono-brązowym, intensywniejszym od strony słońca. Cały owoc jest pokryty rdzawym nalotem, szczególnie przy szypułce i kielichu.
WYMAGANIA:
Odmiana o zadowalającej odporności na mróz oraz parcha. Powinna być sadzona w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatrów. Jak praktycznie każda odmiana gruszy ta też wymaga przycinania wczesną wiosną. Gleba pod grusze powinna być przepuszczalna oraz lekko kwaśna i nie podmokła oraz żyzna.
Zapylacze: Bera Bosca, Bera Hardego, Bergamota Esperena, Bonkreta Williamsa, Diuszesa Wczesna, Dobra Ludwika, Duanna Zimowa, Faworytka, Generał Leclerc, Hardenpont Zimowa, Jozefinka, Konferencja, Lipcówka Kolorowa, Maria Ludwika, Nelis Zimowa, Patawinka, Red Bonkreta Williamsa.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa