Grusza azjatycka NIJISSEIKI
zakupy
Grusza azjatycka NIJISSEIKI
Pyrus
Owocowanie: połowa września
Odmiana Nijisseiki to siewka wyselekcjonowana w Matsudo w Japonii, nieznanego pochodzenia. Drzewo o umiarkowanej sile wzrostu tworzy dość gęstą koronę. Zaczyna owocować nawet w 2 roku po posadzeniu, ale zazwyczaj czeka się około 3 lata. Bardzo dobre owoce w kształcie jabłka, dojrzewają pod koniec września. Odmiana o dużej odporności na parcha gruszy jest bardzo wartościowym nabytkiem do przydomowego sadu.
Zapylanie krzyżowe zwiększa plon, który jednak trzeba przy zbyt dużym zagęszczeniu przerzedzać w fazie zawiązków.
OWOCOWANIE:
Owoce osiągają raczej niewielkie rozmiary i zaliczane są do średnich, a nawet małych. Przerzedzanie zawiązków pozwala na uzyskanie satysfakcjonującej wielkości owoców i wyrównanie w całym plonie. Kształt mają kulisty albo lekko spłaszczony. Skórka jest gładka, bez rdzawego nalotu, żółta z zielonym odcieniem. Miąższ jest w środku biały i chrupiący, zaliczany do najlepszych w smaku z odmian grusz azjatyckich. Owoce można przechowywać bardzo długo, nawet do 5 miesięcy po zerwaniu.
WYMAGANIA:
Grusza wymaga miejsca słonecznego i ciepłego, ale zarazem osłoniętego od wiatru. Nie jest tak wrażliwa na mrozy jak brzoskwinia, ale owoce z okazów rosnących w pełnym słońcu są smaczne i aromatyczne. Wymaga odpowiedniego przycinania, aby korona nie była zbyt zagęszczona. Gleba dla gruszy musi być przepuszczalna o lekko kwaśnym pH z głęboko położoną warstwą wody gruntowej. Grusza powinna zajmować w ogrodzie miejsce jasne, słoneczne, osłonięte od wiatru.
Zapylacze: Chojuro, Hong-li, Shinseiki.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa