Kolejna atrakcyjna odmiana z grupy grusz azjatyckich, zwanych również Nashi. Jest to względnie nowa, atrakcyjna roślina w Polsce, zalecana do wypróbowania. Drzewo charakteryzuje się średnio silnym wzrostem, rozłożystą koroną, nieco zagęszczoną. Wchodzi wcześnie w okres owocowania i po obfitym plonowaniu przez rok może przejść w stan przemienności. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia i na początku września. Grusza ta wykazuje dużą odporność na parcha gruszy, dobrze znosi niskie temperatury, jest średnio wrażliwa na zarazę ogniową.
Charakterystyka owoców:
- Owoce są małe i średnie (115-130 g), po przerzedzeniu zawiązków mogą osiągnąć wagę 200g.
- Kształt owocu to kulisty, lekko spłaszczony, o oliwkowozielonej barwie.
- Przetchlinki są średniej wielkości, rozmieszczone na całej powierzchni owocu.
- Miąższ jest biały, drobnoziarnisty, soczysty i kruchy, przypominający smak jabłek – łagodny i bardzo smaczny.
Aby uzyskać obfite owocowanie, zaleca się zapylanie krzyżowe z innymi odmianami, oraz przerzedzanie przewiązek. Grusza azjatycka 'SHINSEIKI' najlepiej rośnie na stanowisku jasnym, słonecznym, osłoniętym od wiatru. Podczas sadzenia w ogrodzie należy zadbać o przepuszczalną, żyzną glebę o lekko kwaśnym pH. Pielęgnacja obejmuje także umiarkowane przycinanie wiosną.