Jabłoń ALWA
zakupy
Jabłoń ALWA
Malus domestica
Owocowanie : październik
Alwa jest to polska odmiana jabłoni otrzymana w Skierniewicach z wolnego zapylenia odmiany Macoun. Po rodzicach charakteryzuje się mocnym wzrostem, który po wejściu w okres owocowania słabnie. Jest to odmiana wybitnie zimowa, owoce dojrzałość zbiorczą osiągają w październiku.
OWOCE:
Owoce rosną średniej wielkości, a nawet duże. Kulisty kształt delikatnie spłaszczony z małymi żeberkami. Skórka jest gładka, zielonożółta, pokryta po całości czerwono malinowym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki są duże, wyraźne, o jaśniejszym zabarwieniu. Miąższ jest kremowobiały, zwarty, soczysty, słodki z nutą kwaskową, aromatyczny, orzeźwiający, bardzo smaczny. Odmiana ta ma wielu koneserów zarówno w kraju jak i za granicą. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w połowie października, a konsumpcyjną w grudniu. Mogą być przechowywane do końca zimy.
WYMAGANIA:
Odmiana jest wytrzymała na mróz podobnie jak Antonówka. Dość odporna na choroby, a szczególnie kory i drewna. Rośnie dobrze na glebach gliniasto-piaszczystych o odpowiedniej wilgotności. Koronę tworzy rozłożystą, wymaga cięcia, szczególnie przed wejściem w owocowanie należy przycinać łozy formując koronę.
Zapylacze: Cortland, Delikates, Gloster, Golden Delicious, Idared, Jester, Ligol, Lobo.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa