Jabłoń KOSZTELA
zakupy
Jabłoń KOSZTELA
Malus domestica
Owocowanie: wrzesień
Odmiana polska, znana już od XVII w. Ulubione jabłko króla Jana III Sobieskiego. Za to rozpowszechniona w XIX wieku. Charakteryzuje się dużą odpornością na mróz i choroby. Drzewa, z uwagi na zastosowanie podkładki M-26 dorastają maksymalnie do 4-5 metrów wysokości. Mają gęstą, dość szeroką koronę. Odmiana wybitnie amatorska gdyż owoce łatwo się ubijają i sinieją.
Jabłka Koszteli mają duże walory odżywcze. W ich skład wchodzi woda, fruktoza, białka, witaminy: B1, B2, B6, C, E, beta-karoten oraz sód, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
OWOCOWANIE:
Owoce rosną średniej wielkości do dużych, skórka jest pokryta woskiem, błyszcząca i mocna. W kolorze zielono kremowym z rozmytym delikatnym rumieńcem od słońca pomarańczowym. Charakterystyczne są dla tej odmiany rude kropki. Owoc w kształcie kulisty, spłaszczy z obu końców, ale delikatnie. Miąższ jest bardzo wyrazisty, zwarty, soczysty i słodki. Z bardzo mocnym aromatem. Jest to odmiana wybitnie deserowa, ale też przydatna do przetworów czy deserów. Najlepszy smak jabłka mają po odleżeniu w chłodzie około miesiąca. Dojrzałość zbiorcza przypada około września, a konsumpcyjna od października aż do wiosny.
WYMAGANIA:
Odmiana jest smaczna i bardzo łatwa w uprawie. Nie wymaga używania chemicznej ochrony roślin. Jest odporna zarówno na choroby jak i mrozy. Korona rośnie duża, ładna rozłożysta o kształcie kulistym lekko z czasem spłaszczonym. Jest tolerancyjna względem stanowiska, równie dobrze radzi sobie w półcieniu. Rośnie dobrze na glebach średniej jakości o lekko kwaśnym pH.
Zapylacze: Boiken, Gloster, Wealthy, James Grieve.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa