Jabłoń ANTONÓWKA
zakupy
Jabloń ANTONÓWKA
Malus domestica
Owocowanie: wrzesień
Jest to bardzo wartościowa odmiana jabłoni odporna na mróz i choroby, nie ma zbytnich wymagań co do gleby. Wyhodowana została na początku XIX wieku na terenie Rosji. Jabłka są idealne na przetwory, do ciast oraz na soki.
Uprawa
Antonówka zwykła jest odporna na mróz oraz choroby. Stanowisko najlepsze dla niej jest w słońcu. Gleba powinna być lekko kwaśna, rośnie dobrze zarówno na piaskach jak i na lepszej glebie umiarkowanie wilgotnej. W owocowanie wchodzi średnio wcześnie lub późno zależy to jednak w dużej mierze od warunków w jakich rośnie. Owocuje równomiernie i zazwyczaj naprzemiennie co drugi rok. Zbiór owoców zaczyna się w połowie września. Owoce nie przechowują się zbyt długo. W chłodzie dotrwają do końca listopada.
Owoce
Jabłka rosną średniej wielkości o kształcie kulistym lekko wydłużonym, asymetryczne. Skórkę mają gładką i błyszczącą. Początkowo ma kolor raczej zielony dopiero dojrzałe w pełni nabierają słomkowej barwy z delikatnym rumieńcem. W smaku są soczyste, lekko kwaśne. Wyróżniają się silnym cukierkowym zapachem. Idealne do ciast, na przetwory i soki.
Zapylacze: Cortland, Gloster, Grafsztynek, Lobo
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa