Jagoda kamczacka ATUT
zakupy
Jagoda kamczacka ATUT
Lonicera Caerulea L. var. Kamtschatica
Owocowanie: maj/czerwiec
Jagoda kamczacka to mało znany u nas jeszcze owoc, aczkolwiek ze względu na wymagania oraz atrakcyjność jagód zasługuje na rozpowszechnienie. Odmiana jagody kamczackiej Atut to rozłożysty krzew dorastający do wysokości 1,5 metra. Jest to jedna z najwcześniej dojrzewających roślin jagodowych. Dojrzewa na równi z pierwszymi truskawkami.
Owocowanie
Jagody kamczackie dojrzewają jako jedne z pierwszych owoców jagodowych już na przełomie maja i czerwca. Dojrzewanie jest nierównomierne dlatego zbiór przeprowadzać należy co kilka dni, tym bardziej iż owoce mają tendencję do opadania. Sam owoc ma beczułkowaty, wydłużony i lekko wygięty kształt, osiągają około 2,5 centymetra długości i średnicy do 1 centymetra. W smaku są podobne do leśnej jagody. Owoce dojrzewające na słońcu mają lepszy smak i aromat niż te w cieniu. Jagody są dobrym dodatkiem do deserów, nadają się bezpośredniego spożycia, mrożenia i przetworów.
Wymagania
Jagoda kamczacka nie jest wymagającym krzewem. Wytrzymuje bez szwanku susze oraz mrozy. Do dobrego zapylenia potrzebuje obecności drugiego krzewu innej odmiany. Stanowisko powinno być jak najbardziej słoneczne. Najlepsza dla jagody kamczackiej jest gleba przepuszczalna.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa