Cebula KARMEN NASIONA
zakupy
Nasiona cebuli KARMEN
Cebula Karmen to słodko-ostra odmiana cebuli, zawdzięczająca swoją nazwę łusce o pięknej, karminowej barwie. Należy do bylin amarylkowatych i najpewniej pochodzi z Azji Środkowej, choć w dzisiejszych czasach uprawia się ją na całym świecie. Charakteryzuje się bardzo krótką łodygą, pędami kwiatostanowymi pojawiającymi się w drugim roku uprawy, a przede wszystkim mięsistymi listkami, które są bardzo powszechnym dodatkiem do wielu potraw. Otoczone są łuską o ciemnoczerwonej barwie, same zaś mają kolor perłowo-purpurowy. Termin siewu przypada na marzec i kwiecień, a zbiorów dokonuje się od połowy lipca do września. Roślina preferuje stanowiska słoneczne i przeciętną glebę o umiarkowanej wilgotności. W okresach przejściowej suszy należy dostarczać jej wodę, ponieważ źle znosi zbyt suche podłoże. Jest rośliną, która nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Cechuje się dużą odpornością na czynniki zewnętrze, takie jak szkodniki i choroby, nie jest podatna na gnicie i dobrze radzi sobie w szerokim zakresie temperatur.
Cebula Karmen może być uprawiana w gospodarstwach, przydomowych ogrodach i na działkach. Ze względu na powszechne użycie cebuli w kuchniach świata, warzywo bardzo cieszy się ogromną popularnością. Ta odmiana cechuje się szczególną chrupkością i soczystością, dlatego bardzo dobrze smakuje na surowo. Ze względu na walory kolorystyczne bardzo dobrze komponuje się z innymi warzywami w kolorowych sałatkach, a także jako dodatek do śledzi, kanapek czy przekąsek na słono. Można ją również karmelizować, gotować, smażyć i piec, a walory smakowe za każdym razem ulegają zmianie, oferując duży bukiet smaków. Odmiana ta cechuje się najwyższą zawartością składników odżywczych spośród wszystkich gatunków cebuli. Zawiera bardzo dużo witamin B, K, A, C i E oraz kwasu foliowego, magnezu, potasu, krzemu i błonnika. Cechuje się również właściwościami leczniczymi i często nazywana jest naturalny antybiotykiem. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również pomaga w leczeniu dróg oddechowych. Ponadto regularne spożywanie czerwonej cebuli pomaga zredukować ilość złego cholesterolu w organizmie, a także obniża ciśnienie i chroni przed miażdżycą.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa