Groch konserwowy (łuskowy) CUD KELVEDONU NASIONA
zakupy
Nasiona grochu konserwowego (łuskowego) CUD KELVEDONU
Groch Cud Kalvedonu to karłowa odmiana grochu, należąca do rodziny bobowatych i osiągająca maksymalnie sześćdziesiąt centymetrów wysokości. Roślina charakteryzuje się pnącym pokrojem i owalnymi listkami o ciemnozielonej barwie i ząbkowanych brzegach. Jego najbardziej charakterystyczną cechą są mające około ośmiu centymetrów strąki, w których znajduje się od pięciu do ośmiu nasion. Groch preferuje przede stanowiska półcieniste i piaszczyste podłoże z domieszką gliny. Można go wysiewać w marcu i do połowy kwietnia, a jeśli zrobi się to później, plony będą słabsze, a roślina będzie bardziej podatna na działanie szkodników i zniszczenie. Poza tym groch nie stawia przed ogrodnikami i hodowcami żadnych wymagań. Jest tolerancyjny, łatwy w uprawie i odporny na niską temperaturę. Podczas mroźnej i bezśnieżnej zimy warto okryć go agrowłókniną, a już po sześćdziesięciu dniach od siewu możliwe jest zebranie zielonych strąków. Najlepiej rośnie w okresie wiosennym, kiedy nie ma kontaktu z silnym słońcem, podłoże jest wilgotne, a temperatura umiarkowana.
Już wieki temu groch był popularną rośliną na Bliskim Wschodzie, skąd zawędrował do Europy. Dziś używa się go na całym świecie i jest doceniany nie tylko ze względu na słodkawy smak, ale również ze względu na wartości odżywcze. Nasiona grochu są źródłem węglowodanów i białka. Zawierają również bardzo dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości. Dzięki temu potrawy z grochem zalecane są osobom będącym na diecie albo dbającym na co dzień o linię. Nie brakuje w nim również witamin z grupy B, witaminy K, C, E i A, a także potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Regularne spożywanie groszku usprawnia proces odkwaszania organizmu i redukuję szansę na wystąpienie niektórych zmian nowotworowych. Warto również podkreślić, że niedojrzałe strąki i nasiona można jeść na surowo, dzięki czemu nie tracą one swoich największych walorów odżywczych. Z kolei dojrzały groch często używany jest do sałatek, dań gotowanych i duszonych.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa