Grusza DUO - KLAPSA I CHOJURO
zakupy
Grusza DUO - KLAPSA I CHOJURO
Pyrus
Grusza Klapsa- Faworytka
Owocowanie : sierpień
W Polsce popularnie jest nazywana Klapsą albo Faworytką. Odmiana pochodzi z Ameryki. Jest to jedna z najczęściej uprawianych odmian tego gatunku w całej strefie umiarkowanej. Drzewo w początkowych latach wzrostu rośnie silnie, a z czasem wyhamowuje na rzecz owocowania. Ukształtowana korona drzewa staje się luźna z nisko zwisającymi gałęziami. Owocowanie zaczyna w 4-5 roku po posadzeniu, plon zazwyczaj jest obfity i coroczny. Lepsze wyniki otrzymuje się dzięki zapyleniu krzyżowemu.
OWOCOWANIE:
Rodzi duże owoce o całkiem regularnym kształcie. Skórka jest zielono-żółta z łądnym czerwonym, lekko rozmytym na krawędziach rumieńcem. W smaku jest wyborna, masłowy i soczysty miąższ, bardzo aromatyczny ma wielu wielbicieli. Owoce dojrzewają w połowie lata, stopniowo, dlatego w sadach towarowych może być kłopotliwa do zbioru, bo należy go przeprowadzać kilkakrotnie aby uzyskać smaczne i wartościowe dla konsumenta owoce.
WYMAGANIA:
Jak każda grusza tak i Faworytka, aby dawała smaczne owoce powinna zostać posadzona w słonecznym miejscu, najlepiej na łagodnym zboczu wzniesienia. Duże znaczenie ma też ochrona przed wiatrami, która w przypadku sadów przydomowych może sprawować też funkcję żywopłotów. Gleba powinna być przepuszczalna o lekko kwaśnym odczynie.
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Konferencja, Paryżanka.
Grusza azjatycka CHOJURO
Owocowanie : wrzesień / październik
Jest to bardzo stara odmiana gruszy znaleziona w XIX wieku jako siewka gruszy chińskiej w Kawasaki w Japonii. Odmiana ta jest rozpowszechniona na całym świecie. Drzewo charakteryzuje się silnym wzrostem i rozłożystą koroną często zagęszczającą się. Pędy rosną cienkie lekko błyszczące o jasnobrązowym i delikatnie czerwonawym przebarwieniu. Owoce rosną krótkopędach oraz na długopędach.
Zapylenie krzyżowe z innymi odmianami gwarantuje bardzo obfite owocowanie.
OWOCOWANIE:
Owoce rosną średnie o kształcie kulistym albo lekko spłaszczonym. Skórka w dotyku jest szorstka, bez nalotu woskowego, sucha i cienka, ale też mocna. W trakcie dojrzewania zmienia się też jej kolor z zielono-brązowego na brązowy. Charakterystyczne są dość duże przetchlinki w kolorze kremowym. Szypuła jest stosunkowo długa, osadzona w płytkim zagłębieniu. Miąższ jest żółtawy, słodki w smaku i dość twardy, średnio soczysty, ale za to nadrabia aromatem.
WYMAGANIA:
Wymagania gruszy są specyficzne, jest to zdecydowanie gatunek ciepłolubny, preferuje stanowiska suchsze i słoneczne, ale osłonięte od wiatru. Gleba powinna być przepuszczalna, żyzna o lekko kwaśnym pH. Nie może być podmokła ani utrzymująca długo wodę. Bezpiecznie jest sadzić grusze na południowo-zachodnim stoku.
Zapylacze: Klapsa - faworytka, Bonkreta Williamsa, Lukasówka.

Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!

Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa