Jabłoń KOSZTELA w doniczce
zakupy
Jabłoń KOSZTELA
Malus domestica
Owocowanie: wrzesień
Odmiana polska, rozpowszechniona w XIX wieku. Jest bardzo odporna na mróz i choroby. Daje średniej wielkości owoce, o mocnej, zielonej, a w miarę dojrzewania - słomkowożółtej skórce, z bardzo słodkim, specyficznym, deserowym miąższem. Drzewa, z uwagi na zastosowanie podkładki M-26 dorastają maksymalnie do 4-5 metrów wysokości. Mają gęstą, dość szeroką koronę.
Jabłka Koszteli mają duże walory odżywcze. W ich skład wchodzi woda, fruktoza, białka, witaminy: B1, B2, B6, C, E, beta-karoten oraz sód, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
OWOCE:
Ich kształt jest zazwyczaj kulisty, a barwa skórki różnorodna, w zależności od pory dojrzewania (zieleń, żółć, czerwień). Miąższ wykazuje duże zróżnicowanie pod względem smaku, słodkości, konsystencji i aromatu. Owoce jabłoni można jeść na surowo lub przeznaczyć na przetwory (kompoty, soki, dżemy, nadzienia do ciast).
Zapylacze: Boiken, Gloster, Wealthy, James Grieve.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa