Jabłoń KRONSELKA
zakupy
Jabłoń KRONSELKA
Malus domestica
Owocowanie: sierpień / wrzesień
Jabłoń KRONSELKA to stara, francuska odmiana jabłoni, która nazywana jest również Oliwką Kronselską. Kronselka charakteryzuje się dość silnym wzrostem oraz mocno zagęszczającymi się koronami. Jabłoń zaczyna owocować dosyć wcześnie, a owoców jest całkiem dużo. Warto wiedzieć, że ta odmiana jabłoni ma tendencję do przemiennego owocowania, zazwyczaj co drugi rok.
Jabłoń KRONSELKA uprawa i wymagania:
Co ciekawe, jest to jedna z najbardziej mrozoodpornych jabłoni. Warto o nią dbać, ponieważ jest mało odporna i wymaga grzybobójczych oprysków. Jabłoń KRONSELKA potrzebuje zapylacza ponieważ ta odmiana nie jest samopylna. Najlepszymi zapylaczami są dla niej jabłonie, które kwitną w tym samym czasie, czyli na przykład: Landsberska, Antonówka lub Spartan.
Jabłoń Kronselka owoce:
Owoce tej jabłoni zazwyczaj są nierówne. Dodatkowo im starsze drzewo tym owoce są mniejsze. Owoce jabłoni są okrągłe, na wierzchołkach delikatnie spłaszczone, natomiast skórka dojrzałego owocu kronselki jest złota oraz dość gruba. Miąższ jest dosyć kremowy, aromatyczny oraz jest bardzo smaczny. Jabłka te są głównie wykorzystywane do bezpośredniego spożycia, co więcej zawiera on najwięcej witaminy C, spośród wszystkich jabłoni.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa