Jagoda Goji BIG BERRY
zakupy
Jagoda Goji BIG BERRY
Lycium barbarum
Owocowanie: połowa lipca
Jagoda Goja 'Big Berry' jest odmianą kolcowoju szkarłatnego. Posiada długie rozłożyste pędy i szarozielone liście. Roślina jest odporna na mróz, znosi spadki temperatury nawet do -30 ° C, dobrze owocuje i rośnie także w czasie suszy oraz upałów. Osiąga wysokość do 3 metrów. Rocznie przyrasta o około 50 centymetrów. Długie pędy wymagają podparcia podobnie jak jeżyny czy róże pnące.
Owocowanie
Jagoda Goji kwitnie na początku czerwca, kwiaty pojawiają się jeszcze w sierpniu. Fioletowe kwiaty są zapylane przez pszczoły. Owoce zaczynają dojrzewać od połowy lata, można je zbierać aż do przymrozków. Roślina zaczyna owocować już w drugim roku po posadzeniu. Czerwone, podłużne owoce są źródłem wielu witamin oraz minerałów. Odmiana Big Berry posiada soczyste, słodkie w smaku jagody. Przypominające trochę aromatem winogrona. Nadają się do spożycia na świeżo jak i do przetworów oraz suszenia. Zawierają bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz E. Dodatkowo są źródłem wielu mikroelementów, takich jak: cynk, miedź, wapń, żelazo.
Wymagania i stanowisko
Jagoda goji 'Big Berry' najlepiej rośnie na słonecznym miejscu w podłożu silnie przepuszczalnym. Nie toleruje zalegania wody w korzeniach. Jagoda goja bardzo dobrze rośnie w słońcu oraz lekkim półcieniu, poza tym ich uprawa jest mało wymagająca. Żyzność gleby ma znaczący wpływ na wysokość plonu. Roślina nadaje się także do uprawy w doniczce na słonecznym balkonie czy tarasie.
Odległość między roślinami powinna wynosić około 2-2,5 m, a korzeń zakopany na głębokości 40-60 cm.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa