Jagoda Goji SWEET BERRY
zakupy
Jagoda Goji SWEET BERRY
Lycium barbarum
Jagoda Goji Sweet Berry to odmiana wyróżniająca się słodkimi owocami. Roślina ma lekko płożący pokrój, aczkolwiek może osiągnąć wysokość do 2 metrów. Długie pędy pokryte są kolcami, które trochę utrudniają zbieranie jagód. Czerwone owoce dojrzewają pod koniec lata i utrzymują się na krzewie do zimy.
Owocowanie
Owoce jagody goji są niewielkie osiągają około 1 centymetra długości, czerwone. W smaku są lekko gorzkawe, mączyste z charakterystyczną jagodową nutą. Idealnie pasują w przetworach do owoców o smaku ostrym jak winogrona, jabłka i inne. Można je też jeść na surowo, suszyć czy mrozić. Zawierają wiele witamin oraz związków mineralnych. Posiadają też pewne właściwości lecznicze przez co warto je włączyć do diety nawet w przetworach.
Stanowisko i wymagania
Krzew goji jest odporny na mrozy, wytrzymuje spadki temperatury nawet do -26o C. Można go więc uprawiać na terenie całego kraju. Zdecydowanie najlepsze dla niego jest miejsce słoneczne. Krzew dobrze rośnie przy podporach jak dla jeżyn. W pierwszych latach po posadzeniu warto go mocno przycinać aby się dobrze rozkrzewił. Owoce pojawiają się zwykle już na drugi rok po posadzeniu. Do dobrego wiązania owoców nie potrzebuje obecności drugiego osobnika. Rośnie dobrze także na glebie gorszej jakości, jest odporny na okresowe braki wody.
Odległość między roślinami powinna wynosić około 2-2,5 m, a korzeń zakopany na głębokości 40-60 cm.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa