Kalarepa - jak ją uprawiać?
Kalarepę uprawia się z tak zwanych rozsad. W zależności od tego, kiedy można siać oraz sadzić wymienione warzywo, jego odmiany można podzielić na wczesne, średnio wczesne oraz późne. Wysiewanie kalarepy na wczesny zbiór, powinno odbywać się do doniczek albo ciepłego inspektu pod koniec lutego. Nasiona dobrze będzie wcześniej zaprawić właściwym do tego celu środkiem przeciwko chorobom i szkodnikom, które mogą zaatakować właśnie ten gatunek. Gotowe już sadzonki, mają około 4-5 liści. W ten sposób przygotowane sadzonki trzeba zahartować poprzez wzmożone wietrzenie oraz znacznie ograniczoną podaż wody. Następnie pod koniec kwietnia, przeprowadza się wysadzanie kalarepy z rozsad wprost do gleby. W takim celu sadzonki, powinny być umieszczane w gruncie co 30-40 cm. Duża gęstość nie będzie mieć wpływu na jakość plonów, niemniej jednak sprawi, iż zgrubienia będą owalne albo owalno-kuliste. Kalarepę na zbiór letni, należy wysiewać w inspekcie z końcem marca albo z początkiem kwietnia, zaś przesadzać na przełomie maja oraz czerwca. Wysiewanie kalarepy późnych odmian, zalecane jest z końcem czerwca, zaś wysadzanie do gleby w sierpniu. Zbiory zaczynają się na jesień. Roślina ta z pewnością odwdzięczy się nam za trud i wysiłek, wspaniałymi walorami smakowymi, a także dużą zawartością witamin i minerałów.