Kiwi ISSAI
zakupy
Kiwi ISSAI
Actinidia arguta
Owocowanie: październik
Kiwi Issai to samopylna, pnąca odmiana aktinidii. Dobrze radzi sobie w naszym klimacie. Owoce są drobniejsze niż znane nam ze sklepów kiwi, za to wyborne w smaku. Słodko kwaśny miąższ w kolorze zielonym zawiera drobne czarne pestki. W naszych warunkach klimatycznych kiwi dorasta do 4 m długości, bardzo dobrze pnie się po różnego rodzaju podporach, warto ją sadzić przy pergolach od strony południowej. Roślina zaczyna owocować w optymalnych warunkach w około dwa lata po posadzeniu.
Owocowanie
Owoce aktinidii to kiwi - znane nam ze sklepów. Jednakże te otrzymywane w ogrodzie są mniejsze. W smaku są równie wyborne, a nawet lepsze, gdyż dojrzewają na roślinie i są zrywane w odpowiednim czasie. Skórka jest brązowa, dość cienka, wewnątrz znajduje się miąższ z dużą zawartością wody, w smaku słodko kwaśny, aromatyczny. Owoce nadają się na przetwory, do smażenia konfitur oraz do spożycia na surowo.
Wymagania
Aktinidia jest tolerancyjna względem gleby jednakże najlepiej rośnie na żyznej przepuszczalnej glebie. Należy pamiętać o utrzymaniu stałej wilgotności podłoża, gdyż roślina płytko się korzeni przez co jest narażona na usychanie podczas upalnej pogody. Odczyn podłoża pod aktinidię powinien być lekko kwaśny do obojętnego. Mimo iż to pnącze lubi wilgotne podłoże to nie może ono być mokre, gdyż brak powietrza w obrębie korzeni powoduje ich gnicie. Przed posadzeniem warto podłoże wzbogacić w kompost albo dobrze rozłożony obornik. Głębokość sadzenia powinna być taka sama jak dotychczas. Nawożenie powinno być wieloskładnikowe i umiarkowane, bezpieczniej jest rozłożyć je na wiele dawek, albo nawet dać mniej niż przesadzić. Przenawożone azotem rośliny źle znoszą mrozy w zimie i mogą przymarzać.Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa