Sprzedaż choinek trwa do 20 grudnia. Pozostałe rośliny są w przedsprzedaży z wysyłką na wiosnę.

Majeranek NASIONA

Kod produktu: BD35-54971
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni roboczych
Cena: 3,50 zł 3.50
ilość
- +
szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Bezpieczna i szybka dostawa
Sprawdzone od lat pakowanie roślin
Bezpieczne
zakupy
Najwyższa jakość obsługi

Nasiona majeranku

Majeranek to roślina znana od najdawniejszych czasów. Jej właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie, stosując ją w celach konserwujących albo odkażających. Majeranek w formie dzikiej jako wieloletnia roślina, porastał tereny górzyste w starożytnej Grecji, odurzając swoją wonią ludzi, jak i według mitologii, również bogów. Bogini Afrodyta, majeranek uważała za roślinę symbolizującą szczęście. Dla starożytnych zioło majeranku stanowiło afrodyzjak, przez co dodawali he do kąpieli, zachwycając się później aromatem intensywnie wydzielającego się eterycznego olejku. Jak wygląda współcześnie uprawa majeranku i jak należy go suszyć? 

Majeranek - uprawa 

Majeranek ogrodowy to roślina, która może osiągnąć 40 cm wysokości. W naszych rodzimych warunkach klimatycznych, majeranek uprawia się w glebie jako roślinę jednoroczną, ponieważ w zimie wymarza. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska. Ziemia do uprawiania majeranku winna być lekko zasadowa, żyzna oraz przepuszczalna. 

Majeranek rozmnażamy z nasion. Należy wysiać je do inspektu pod koniec kwietnia, zaś w połowie maja do ziemi albo do skrzynek i doniczek. 

Majeranek - ścinanie  i suszenie

Kiedy należy ścinać majeranek? Jego części naziemne, najlepiej będzie ściąć pod koniec lata, albo na początku jesieni. Należy to zrobić maksymalnie 3 razy, na wysokość około 5 cm. W każdym momencie możemy obrywać młodziutkie liście. Najlepsze zbiory odnotowywane są, jeszcze zanim pojawią się na roślinie białawe kwiaty. Listki idealnie sprawdzą się w roli dodatku do przetworów. Majeranek można nie tylko suszyć, ale również zamrozić. Suszenie pędów kwiatów i listków, powinno przebiegać w temperaturze + 35 stopni Celsjusza, możliwie najszybciej po zbiorach, co umożliwia zachowania wszystkich leczniczych właściwości. Suszenie powinniśmy przeprowadzać z suchych i przewiewnych miejscach - w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, w suszarce do ziół, albo na strychu. Cieniutką warstwę ziół należy rozłożyć na papierze, przekładając je przez pierwsze dwa dni, aby suszenie mogło przebiegać równomiernie. 

 

Do każdego zamówienia instrukcja gratis!

+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!

Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl