Papryka ostra DE CAYENNE NASIONA
zakupy
Nasiona papryki ostrej DE CAYENNE
Papryka ostra De Cayenne jest niezwykle plenną odmianą, o zabarwionych na czerwono, długich i bardzo ostrych w smaku owocach. Rośliny należy sadzić w miejscach zacisznych, z dużym dostępem do słońca. Papryka potrzebuje pulchnej, próchniczej gleby o dostatecznej wilgoci. Jest to warzywo, które znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Idealnie pasuje do zup, sosów, czy dań mięsnych. Nasiona należy siać w połowie marca i przechowywać w ciepłych pomieszczeniach, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 22-25 stopni Celsjusza. Następnym krokiem będzie pikowanie do doniczek.
Termin siewu: 1 dekada I i 1 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada II i 3 dekada V
Z uwagi na to, iż papryka jest bardzo ciepłolubna wymaga intensywności światła. Dlatego, w fazie wzrostu idealną temperaturą będzie 22-27 stopni Celsjusza w ciągu dnia i około 16-18 stopni Celsjusza w ciągu nocy. Po przesadzeniu rośliny z rozsady, aż do pojawienia się owoców, należy utrzymywać prawidłową wilgotność gleby na poziomie około 70-80 procent.
Z uwagi na nasz klimat sadzi się ją tylko i wyłącznie z rozsady, którą możemy wysadzać już w marcu, pod warunkiem, że posiadamy szklarnię, lub tunel foliowy. W innym wypadku musimy poczekać, aż do maja kiedy minął wiosenne przymrozki. Roślinę sadzimy po 3 do sztuk na metr kwadratowy i prowadzimy na 2-3 pędy. Zalecany jest rozstaw sadzenia co 60-80 centymetrów między rzędami, a także w rzędach co 30-50 centymetrów.
Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych papryki należy między innymi regulacja odpowiedniej temperatury, utrzymywanie stałej wilgoci, a także cięcie i prowadzenie roślin. Dobrym sposobem, aby zapobiec zbyt szybkiemu wysychaniu podłoża jest ściółkowanie. Papryka ma też ogromne zapotrzebowanie pokarmowe, dlatego trzeba ją systematycznie nawozić środkami do tego przeznaczonymi. Paprykę możemy spożywać w różnej postaci jedząc na surowo, gotując, piekąc, czy susząc i przerabiając na przyprawę, która przyda się do przygotowania większości dań. Dzięki swojej pikantności podniesie walory smakowe nie jednego dania.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa