Pietruszka korzeniowa OŁOMUŃCKA NASIONA
zakupy
Nasiona pietruszki korzeniowej OŁOMUŃCKA
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka jest odmianą bardzo późną, o dobrych jakościowo i zdrowych korzeniach oraz liściach. Korzenie są kształtne, osiągają długość około 22-24 centymetrów, równomiernie są zwężone ku dołowi. Mają jasną skórkę, a jej biało-kremowy miąższ jest bardzo aromatyczny w smaku. Ta odmiana bardzo dobrze znosi przechowywanie podczas zimy, oraz nie ulega chorobą. Równie dobrze znosi nie tylko susze, ale także inne zmienne warunki atmosferyczne. Najlepiej plonuje sadzona na tak zwanych redlinach, czyli niedużym wale ziemi pomiędzy bruzdami.
Pietruszka korzeniowa Ołmuńcka to innowacyjne rozwiązanie, które pozwala na precyzyjny i dokładny siew, ponieważ nasiona umieszczone są w specjalnym dozowniku w formie lejka. Gdy, odetniemy brzeg opakowania, możemy nasiona wysiewać z pełną starannością, bez obawy ze w niektórych miejscach sypniemy na dużo, lub za mało nasion. Dzięki, właśnie siewnikowi unikniemy zbędnego przerywania, czy eliminacji niepotrzebnych siewek.
Termin wysiewu: 3 dekada III i 2 dekada IV
Termin zbiorów: 3 dekada VIII-3 dekady X
Pietruszka bardzo dobrze znosi przymrozki, a także nie ma wygórowanych wymagań jeżeli chodzi o ciepło. Nasiona zaczynają kiełkować już w temperaturze 3 stopni Celsjusza, lecz by dobrze się rozwijała i zdrowo rosła należy zapewnić jej optymalną temperaturę w granicach 16-18 stopni Celsjusza. Nasiona należy siać na głębokości 2 cm , w rzędach około 20-30 cm.
Dla odpowiedniego i szybkiego wzrostu potrzebuje odpowiedniej ilości wody przez cały okres zaczynając od kiełkowania, poprzez wschody, kończąc na późniejszym etapie rozwoju. Miejsce, w którym będzie rosła pietruszka musi być słoneczne, lub w częściowo zacienione, a podłoże bardzo żyzne. Najlepiej, aby była to mieszanka piaszczysto-gliniasta o odpowiednim poziomie nawodnienia. Pietruszka ma ogromne zastosowanie w kuchni dodając danią odpowiedniego aromatu i smaku. Dodawać ją można niemal do wszystkiego, zaczynając od zup, sałatek, czy sosów. Dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i smażona. Jest to również główny składnik włoszczyzny, którą dodajemy do uwielbianego przez polaków rosołu.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa