Pigwowiec JAPOŃSKI
zakupy
Pigwowiec JAPOŃSKI
Chaenomeles Japonica
owocowanie: październik
Pigwowiec japoński to bardzo ciekawy krzew, posiada walory zarówno ozdobne jak i użytkowe. Wiosną jeszcze przed rozwojem liści zakwitają jego czerwone kwiaty, co wygląda naprawdę obłędnie. Zwłaszcza jeśli rośnie w szpalerze. Natomiast jesienią dojrzewają podobne do jabłek owoce, jednak znacznie mniejsze. W smaku są cierpkie i dość twarde, dlatego przeznacza się je zazwyczaj na przetwory. Cenione są nalewki z pigwowca japońskiego.
Owocowanie
Pigwowiec japoński daje owoce do złudzenia przypominające pigwę, albo jabłko. Skórka owocu jest twarda, zielono żółta, pokryta delikatnym meszkiem. W smaku są dość cierpkie, dlatego najczęściej lądują jako składnik przetworów oraz nalewek i suszek. Jak każde owoce zawierają sporą ilość witamin i minerałów. Dlatego warto je przetwarzać i spożywać w czasie zimy.
Wymagania
Najlepsze w pigwowcu japońskim jest to, iż ma bardzo małe wymagania względem podłoża. Rośnie dobrze nawet na dość suchym stanowisku, nie przeszkadza mu też lekkie ocienienie. To bardzo ciekawa roślina na żywopłoty, z której dodatkowo uzyskamy ciekawe i wartościowe owoce. Krzew ten jest rzadko atakowany przez choroby i szkodniki. Dobrze znosi cięcie, nadaje się na formowany żywopłot, tworzy mocno zagęszczoną ścianę gałęzi. Chętnie gnieżdżą się w nim ptaki śpiewające.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa