Pomidor MALINOWY OŻAROWSKI NASIONA
zakupy
Nasiona pomidora malinowego OŻAROWSKI
Pomidor Malinowy Ożarowski (Lycopersicon esculentum) to ceniona odmiana polecana o uprawy amatorskiej oraz towarowej. Pierwsze owoce można zbierać już w 55-70 dni od wysiania nasion. Odmiana charakteryzuje się wysokim wzrostem i dużą plennością - plony mają wyrównaną wielkość, wagę i barwę, dlatego też świetnie sprawdzają się w sprzedaży towarowej (waga owocu to średnio 100-120 gramów). Nasiona wysiewa się od drugiej dekady marca do pierwszej dekady kwietnia. Do gruntu pomidory powinny zostać przesadzone w połowie maja w rozstawie 50 cm × 50 centymetrów.
Lycopersicon esculentum to odmiana malinowa - owoce mają charakterystyczny, nieco blady kolor. Miąższ jest słodki i mięsisty o barwie bladoróżowej, pomidor pokryty jest cienką skórką, która ma niewielką skłonność do pękania przy zmiennych warunkach uprawy. Owoce są kulisto-spłaszczone, jędrne, aromatyczne i bardzo smaczne, poleca się je do spożycia świeże oraz do przetwórstwa - soki, przeciery. Pomidory są bogate w witaminę C, A, E, potas, likopen, kwas foliowy, beta - karoten. Ich regularne spożycie poprawia odporność, łagodzi stany zapalne, ma działanie oczyszczające organizm, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Pomidor Malinowy Ożarowski radzi sobie bardzo dobrze w uprawie gruntowej oraz w wysokich tunelach foliowych. Rośliny wymagają prawidłowego prowadzenia przy palikach, ponieważ ich łodyga jest bardzo delikatna, a ciężkie owoce mogą doprowadzić do jej złamania. Pomidory dobrze czują się rosnąc w żyznej, przepuszczalnej glebie. Uprawa pomidorów powinna być poprzedzona zasileniem gleby w obornik, a w czasie wzrostu polecane są nawozy mineralne przeznaczone do uprawy pomidorów. Pomidory Malinowe Ożarowskie są bardzo delikatne na spadki temperatury - ich wzrost ulega zahamowaniu, gdy temperatura powietrza spada poniżej 10 stopni Celsjusza, a na porażenie w równym stopniu narażone są młode siewki, jak i dorosłe rośliny. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18-25 stopni Celsjusza, natomiast przy temperaturze powyżej 30 stopni Celsjusza nie wytwarza się likopen, czyli czerwony barwnik.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa