Sadzonki winogron
Winogrona to pnącza, których owoce mają wielorakie zastosowanie. Południowe tereny naszego kraju od Podkarpacia aż po Lubuskie ma sprzyjający klimat do uprawy tych roślin na skalę towarową. Powstają w tych rejonach winnice, których wina zyskują sobie coraz większą popularność. Jednak w ogrodach przydomowych jeśli mamy słoneczne i osłonięte od mrozu miejsce bez problemu uzyskamy zadowalające plony z winorośli. W niektórych rejonach wymagane będzie okrycie krzewu przed zimą. Wśród odmian winorośli, które w polskich warunkach klimatycznych rodzą bez problemu owoce mamy takie o czerwonych owocach, białych jak i fioletowych. Z jasno owocowych szczególnie warta uwagi jest odmiana Lakemont, jej owoce nie posiadają pestek. Jest to odmiana deserowa ale z powodzeniem używa się jej w produkcji wina. Najczęściej w towarzystwie innej, bardziej wyrazistej w smaku. Z winogron bezpestkowych można robić również rodzynki. Mamy dzięki temu pewność, że produkt jest świeży i wykonany z należytą starannością.
Winogrona w ogrodzie
Winogrona są w naszych ogrodach uprawiane nie tylko ze względu na owoce. Jest to też bardzo efektowne pnącze do posadzenia przy murze czy osłonięcia werandy czy tarasu. Bez problemy możemy z winorośli zrobić też ścianę zieleni po południowej stronie domu. Gęsto rosnące liście winogron osłonią nasz dom przed promieniami słonecznymi latem. Cięcie danej odmiany jest uzależnione od jej wzrostu. Mocno przyrastające tnie się silniej, za to u słabiej rosnących wycina się tylko to co zbędne. U wszystkich odmian usuwa się latem nadmiernie rozrośniętą masę liściową aby owoce mogły dojrzewać w pełnym słońcu. W naszym sklepie znajdziecie Państwo duży wybór odmian winorośli polecanych do uprawy w polskich warunkach pogodowych. Ze względu na zróżnicowanie klimatu, niektóre winogrona mogą przymarzać w rejonach chłodniejszych. Jednak dla smakoszy tych owoców mamy także bardziej odporne odmiany.
Co powinniśmy wiedzieć o winogronach?
Winogrona to szybko rosnące pnącza, które pełnią funkcje zarówno uprawne, jak i dekoracyjne. Mają różnorodne kolory, od jasnozielonego, poprzez różowy, aż do czerwonego i czarnego. Sadzonki winogron potrzebują przede wszystkim ciepła, stabilnej podpory i słonecznego, osłoniętego stanowiska. Jeśli chodzi o sadzonki winorośli, to warto przygotować miejsce już jesienią, a sadzić je najlepiej w kwietniu, tak aby do jesieni zdążyły się ukorzenić.
Czym charakteryzują się poszczególne rodzaje winogron?
W domowych ogródkach najczęściej uprawiamy takie odmiany winogron jak na przykład bezpestkowa LAKEMONT. Jest to typowa odmiana przeznaczona do produkcji wina. Ma białe winogrona o wysokich ocenach, a jeden krzew to nawet 17 kg owoców. Sadzonka winogrona LAKEMONT dobrze rośnie w nasłonecznionych miejscach i jest wrażliwa na przymrozki. Inna biała odmiana to BIANCA, o owocach o wyrafinowanym smaku i krzewie regularnie owocującym. Dzięki słodyczy owoców, odmiana ta stała się popularna. Krzew nie jest wymagający bo wymaga lekkiego cięcia, a przy tym jest odporny na duże mrozy. Piękna kolorystycznie odmiana winogron to granatowy ALDEN. Krzew szybko rośnie i jest wysokoodporny na mróz, a owoce są duże i smaczne. Czerwona odmiana winogron to SWENSON RED i rodzi słodkie, deserowe jagody. Mocne cięcie krzewów zapewnia dobry stan rośliny. Również granatowy SHUYLER to duże jagody, które będą dobrze wzrastać w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym. Ich granatowe owoce będą bardzo dobrze ozdabiać ogród. Przydomowe uprawy winogron to ogromna satysfakcja i smaczne zbiory. Jak powszechnie wiadomo, winogrona są najczęściej używane jako jedzone solo owoce lub do produkcji wina. W polskim klimacie winnice zyskują sobie coraz większy prestiż i wzbogacą hodowle o pyszne wino. W zasadzie aby przygotować takie wino, można użyć wszystkich odmian winorośli uprawianych w ogrodzie, to jest zarówno białych, jak i fioletowych. Bardzo dobrze do tego celu sprawdza się odmiana LAKEMONT. Aby zrobić wino domowe, wystarczą nam jedynie winogrona, woda i cukier.
Do czego jeszcze sprawdzą się winogrona?
Winogrona to wino, owoce deserowe, dodatki na przyjęcia i dekorowanie stołów. W duecie z serem w postaci deski serów, będą stanowiły soczysty dodatek. W postaci suszonej jako rodzynki, sprawdzą się jako szybka i zdrowa przekąska. Jedzone solo są lekkie i orzeźwiające, idealne na okres letni. Stanowią oryginalny i smaczny akcent do rożnego rodzaju sałatek. Winogrona to nie tylko smaczne wino, ale i przetwory takie jak dżemy, soki czy nalewki. Warto wspomnieć o wartościach odżywczych winogron. Winogrona to źródło glukozy i fruktozy, kwasów organicznych, potasu, fosforu i wapnia, witaminy C i A, witamin z grupy B, żelaza, boru i błonnika. Skórka winogron zawiera resweratrol, jako ochrona antybakteryjna i przeciwutleniacz. Same winogrona są dość kaloryczne, stąd osoby cierpiące na nadwagę czy na cukrzycę, powinny je zjadać z umiarem.