Funkie
Funkie ogrodowe to bardzo cenione byliny, których okazałe liście zdobią cieniste ogrody. Są to kwiaty, doceniane ze względu na ich wdzięczny pokrój, oraz tolerancję nawet dla bardzo zacienionych miejsc w ogrodzie. Funkia wyrośnie tam, gdzie inne rośliny nie dają sobie rady. Tworzy okazałą rozetę mięsistych liści, które w zależności od odmiany, posiadają różne zabarwienie oraz kształt. Funkię ogrodową korzystnie jest sadzić pod drzewami. Dzięki temu unikniemy pustych i niezbyt estetycznych miejsc, ocienionych koronami dużych drzew. Bardzo ładnie wygląda również jako roślina zadarniająca. Szczególnie dobrze jest ją umieścić pomiędzy krzewami okazałych różaneczników oraz innych krzewów ozdobnych.
- Poprzednia strona
- 1
- |
- 2
- |
- 3
- |
- 4
- |
- 5
- Następna strona
Miejsca wilgotne i cieniste idealne dla funkii hosta
Jeśli posiadamy miejsce w ogrodzie, które jest praktycznie stale wilgotne i cieniste to funkia idealnie się tam będzie czuła. Równie dobrze możemy ją posadzić w pobliżu oczka wodnego. Na pewno odwdzięczy się nam okazałym pióropuszem liści.
Funkia ogrodowa
Funkie zwane inaczej hostami mają specyficzne wymagania. Większość gatunków preferuje miejsca zacienione, najlepiej czują się posadzone pod drzewami, gdzie nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne. Także ważna w ich uprawie jest wilgotność podłoża. Istotne jest aby nie było ono szybko wysychające. Dobrze sobie też radzą w pobliży zbiorników wodnych i mogą być sadzone w ich pobliżu. Wymagają gleb żyznych i dobrze utrzymujących wodę. Dlatego przed ich posadzeniem warto wzbogacić ją w dobrze rozłożony kompost. Funkie są roślinami długowiecznymi i na jednym miejscu mogą rosnąć kilkadziesiąt lat.
Funkie pochodzą z Dalekiego Wschodu i należą do jednych z najstarszych roślin ozdobnych! Ich hodowlę zapoczątkowali Chińczycy. Wykorzystywana była też przez wieki w naturalnej medycynie chińskiej. Ziele funkii jest nadal stałym składnikiem kuchni chińskiej. Wykorzystuje się do tego celu młode liście, specjalnie pędzone w ciemnym pomieszczeniu. W ten sposób uzyskują kruchy i delikatny smak.