Przerwa zimowa

 

Wysyłki rozpoczynamy w połowie marca 2018r.

Świdośliwa Olcholistna THIESSEN

74 Towar dostępny - 74 sztuk
Wysyłka w: 5 dni
24,90 zł 24.90
dodaj do przechowalni
Ilość

Przerwa zimowa, wznawiamy wysyłki od około 25 marca.

Świdośliwa Olcholistna THIESSEN

Amelanchier Lamarckii

Stan: roślina w pojemniku C-2

Wiek sadzonki: 2 letnia

Wysokość: ok. 30-50 cm

Świdośliwa olcholistna ‘Thiessen’ w warunkach polskich dojrzewa już pod koniec czerwca. Okres pomiędzy kwitnieniem a dojrzewaniem owoców trwa około 45 dni. Jeśli odpowiednio zadbamy o roślinę, możemy cieszyć się zbiorami już w trzecim roku po posadzeniu. W kolejnym natomiast będziemy w stanie zebrać z jednego krzewu do 2-3 kg owoców. Wymagania glebowe świdośliwy olcholistnej nie powinny stanowić problemu, ponieważ rejony, gdzie występuje naturalnie są bardzo podobne do polskich warunków. Nie występują więc żadne ograniczenia dla uprawy rośliny w konkretnych rejonach kraju.

Gleby preferowane dla tej odmiany, w których krzew najlepiej będzie rósł i owocował, to lekko kwaśne do lekko zasadowych, jednak świdośliwa dobrze poradzi sobie również w gruntach ubogich w składniki mineralne. Roślina bardzo źle znosi natomiast wysokie zasolenie gleby.  Warto pamiętać również o właściwym nawadnianiu, ponieważ wpływa ono korzystnie na układ korzeniowy, który odpowiednio rozbudowany jest w stanie przetrwać krótkotrwały brak wody.

Owoce:

Owoce są wykorzystywane do spożycia na surowo oraz jako cenny surowiec dla przemysłu przetwórczego. Mogą być używane do wyrobu soków, dżemów, konfitur i nalewek, także jako dodatek do innych, kwaśnych owoców. Zdrowotne działanie świeżych owoców i przetworów świdośliwy wynika z dużej zawartości antocyjanów, będących antyutleniaczami, błonnika, witaminy z grupy B i innych substancji mineralnych, zwłaszcza potasu oraz mikroelementów jak kobalt i miedź. Są zasobniejsze w składniki mineralne oraz mają lepsze właściwości odżywcze i zdrowotne niż owoce borówki wysokiej. W 100 g zamrożonych owoców świdośliwy znajduje się, na przykład, ok. 7 razy więcej wapnia i żelaza niż w owocach borówki wysokiej, a także 4-krotnie więcej potasu i białka.

 
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl