Jabłoń RENETA ZŁOTA
zakupy
Jabłoń RENETA ZŁOTA
Malus domestica
Owocowanie: połowa września
RENETA ZŁOTA, zwana też bywa Królową Renet to prawdopodobnie angielska odmiana wprowadzona do uprawy w XVII w. Drzewa rosną umiarkowanie silnie, tworząc szerokie korony o kształcie odwróconego stożka. Wcześnie wchodzą w owocowanie, plonując obficie, ale zazwyczaj przemiennie.
Reneta to idealna jabłoń do przetworów, placków i kompotów.
OWOCE:
Rodzi duże lub średnio duże owoce o cienkiej, złotożółtej skórce, pokryte w większości pomarańczowoczerwonym, niezbyt mocnym rumieńcem. Miąższ owoców ma kolor biało żółty, zwięzły, średnio soczysty, kwaskowaty, uznawany za bardzo smaczny. Owoce nadają się do zbioru w drugiej połowie września i można je przechować do końca zimy, a nawet dłużej. nadają się do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory. Jest to jedna z najwartościowszych odmian jabłoni.
WYMAGANIA:
Reneta Złota lepiej rośnie w miejscach przewiewnych. Jej owoce nie opadają pod wpływem wiatru. Za to zapobiega to zachorowaniu na choroby grzybowe. Co do gleby to najlepiej czuje się na przepuszczalnych dość piaszczystych ziemiach, ale odpowiednio wilgotnych i lekko kwaśnych. Jednak jest tolerancyjna i da sobie radę na glinach też. Lubi jednak dość obfite nawożenie. Jest odporna na mróz, chociaż młode sadzonki mogą przymarzać. Za to na choroby jest mało wrażliwa i nadaje się do upraw ekologicznych. Preferuje stanowiska słoneczne.
Zapylacze: Inflancka, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Gloster, Idared, Elstar, Oliwka Żółta.
Do każdego zamówienia instrukcja gratis!
+ każde zamówienie jest profesjonalnie spakowane!
Kontrolowana jakość!
Nadzór nad uprawami naszych roślin sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa