Obecny czas realizacji zamówienia wynosi około 14 dni roboczych.

Bestsellery

Borówka amerykańska CHANDLER
szt.
Borówka amerykańska CHANDLER
16,90 zł
Brzoskwinia RAKONIEWICKA
szt.
Brzoskwinia RAKONIEWICKA
25,90 zł
Malina WCZESNA Koral
szt.
Malina WCZESNA Koral
4,50 zł
Nektaryna płaska FLATERYNA
szt.
Nektaryna płaska FLATERYNA
29,90 zł
Śliwa morelowa FLAVOUR QUEEN
szt.
Śliwa morelowa FLAVOUR QUEEN
22,90 zł

Zobacz nasze porady ogrodnicze

Porady

Najlepsze domowe przetwory z naszych owoców

Przepisy

Kompost w ogrodzie - jak zrobić to dobrze

Kompost w ogrodzie - jak zrobić to dobrze

Kompost, to nic innego jak rozłożona materia organiczna. Dobrego gatunku humus ma strukturę gruzełkowatą, jest ciemny i lekko wilgotny. To idealne podłoże do pikowania, kwiatków doniczkowych, czy sadzenia drzew i krzewów.


 

Dobry kompost w ogrodzie jest na wagę złota

Kompostu dobrej jakości w ogrodzie nigdy za wiele. Dlatego wszystko, co jest organiczne nadaje się na kompost. Można składować w nim takie materiały jak:

  • odpadki z kuchni;
  • niezadrukowane kartony;
  • trawę;
  • liście;
  • gałęzie – trzeba je rozdrobnić przed dodaniem do kompostu;
  • trociny;
  • siano;
  • słomę;
  • odchody zwierząt.

Z czego jest tworzony kompost

Materia organiczna jest przetwarzana przez różne organizmy. Cały proces potrzebny jest takie dane jak:

  • woda - jej obecność pozwala rozwijać się grzybom oraz bakteriom;
  • temperatura – potrzebna do przeżycia bakteriom;
  • tlen – to ważny czynnik, który wpływa na szybkość rozkładu;
  • starter – specjalne szczepionki kompostowe zawierające mikroorganizmy.

pixabay.com

Stosunek węgla do azotu

Bakterie do rozmnażania potrzebują węgla, jako materiału energetycznego oraz azotu jako budulca. Azotu powinno być około 20-30 razy mniej niż węgla, dużo azotu zawierają odpadki żywności, trawa z kosiarki, młode rośliny, natomiast dużo węgla jest w drewnie, kartonie, liściach, słomie.

Jak zbudować dobrze pracujący kompost

Na dno warto wyłożyć kartony niezadrukowane porwane na kawałki, to ściągnie do kompostu dżdżownice z okolicy.

  • wzdłuż planowanej pryzmy przez środek warto zrobić daszek z dwóch desek albo położyć nierozdrobnione gałęzie tak, aby powstała tam przestrzeń;
  • na to można sypać już rozdrobnioną materię organiczną - czyli to, co akurat mamy pod ręką;
  • pryzma kompostowa nie powinna być zbyt wysoka, tak od około 1 metra do półtora, pamiętajmy, że po kilku dniach osiądzie całość;
  • w dużych ogrodach, gdzie jest sporo materii organicznej lepiej założyć kilka kompostów;
  • składanie masy organicznej nie powinno trwać zbyt długo, dlatego pojemność kompostu powinna być dostosowana do wielkości ogrodu;
  • szczepionkę do kompostu można zakupić albo wykonać samemu – na wiadro 10 l wody dajemy kilka kostek drożdży oraz kilo cukru i jak zacznie się pienić mieszamy dobrze i wlewamy na pryzmę kompostową.

Po tym zabiegu pryzmę kompostową okrywamy z góry pokrywą, sprzyja to utrzymaniu wilgoci oraz temperatury. W razie jak materiał jest suchy należy go podlać wodą.

pixabay.com

Fazy kompostowania

Proces tworzenia kompostu podzielony jest na fazy.

Faza wstępna – trwa około kilku dni mikroorganizmy, w tym czasie bakterie zaczynają się szybko rozmnażać i zużywają tlen zawarty w kompoście; podnosi się temperatura pryzmy nawet do ponad 60o C - wtedy przydaje się zrobiony dołem wlot powietrza, który dostarcza tlen do wnętrza;

Faza intensywnego rozkładu – cała faza trwa około 3 tygodni - w tym czasie wysoka temperatura jeszcze kilka dni się utrzymuje, giną organizmy chorobotwórcze, a także cześć nasion chwastów;

Faza rozkładu – temperatura spada poniżej 50oC i utrzymuje się przez kolejne 5 tygodni, rozkładane są powoli cukry złożone jak celuloza, ligniny, tłuszcze oraz żywice, kompost powoli jest zasiedlany przez grzyby, roztocza, wchodzą doń dżdżownice i inne mikroorganizmy;

Dojrzewanie kompostu – temperatura spada dalej o kilka stopni, wchodzi do środka coraz więcej zwierząt przerabiając pryzmę i tworząc humus, czas trwania fazy tej to kilka tygodni;

Dojrzały kompost – jest już dobrze rozłożony, dżdżownice i inne owady już go nie zasiedlają, gdyż ziemia jest gruzełkowata i nie zawiera jako takiej materii organicznej, przypomina zwykłą ziemię do kwiatków jaką można kupić w sklepach.

Humus uzyskany z kompostu warto przesiać przez grube sito w celu oddzielenia nierozłożonych kawałków drewna etc. i wrzucić je na dno nowej pryzmy kompostowej.

Jak wybrać miejsce na kompost w ogrodzie

Decydując się na kompost w ogrodzie należy wybrać odpowiednie miejsce. Powinno być ono umiejscowione w cieniu, z dostępem do wody oraz opcją manewru dla taczek czy wózka ogrodowego. Pryzma dobrze ułożona nie wydziela brzydkich zapachów, więc możemy schować ją w pobliżu domu, aby nie biegać na drugi koniec ogrodu z resztkami z kuchni.

Warto sprawdzać kompost w poszczególnych fazach, aby móc reagować jak coś źle przebiega. Należy pamiętać o tym, aby pryzma była dostatecznie wilgotna, poznamy to po rozgrzebaniu wierzchniej warstwy. Jeśli pod spodem na 10 cm jest sucho, to należy zwilżyć kompost wodą, najlepiej deszczową.

Źródła:

  • Sporządzanie kompostów i biopreparatów, M. Krysztoforski, Radom 2011

Autorka artykułu

O autorce

Nazywam się Monika, jestem ogrodnikiem nie tylko z zamiłowania, a także wykształcenia. Prowadząc własny ogród, poszukuję efektownych metod uprawy roślin, jak najmniej ingerujących w naturę. Cały czas mocno dopinguję posiadaczom ogrodów, również balkonowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl