Zamówienia realizujemy wyłącznie drogą wysyłkową.

Domowe przetwory z jabłek

Przetwory robione w domu są smaczne i zdrowe, to chyba oczywiste. Docenić to powinny osoby, które z różnych powodów muszą utrzymywać dietę. Jabłka można przygotować na wiele różnych sposobów, nawet bez dodatku cukru.


 

Dlaczego warto robić przetwory

Nie jestem fanką wielkiego gotowania czy stania w kuchni przez połowę życia. Jednak przetwory to coś, co mi zajmuje sporo czasu każdego roku. Wykonuję tylko te, które są zużywane. Produkowanie innych to tylko strata czasu i produktów. Natomiast mając własne zapasy owoców w słoikach wiem, że:

  • są przygotowane z jabłek niepryskanych;
  • dodaję tyle cukru ile sama chcę - albo wcale;
  • robię takie przetwory, jakie lubi cała rodzina.

Mając w ogrodzie miejsce na jabłonie warto mieć przynajmniej jedną odmianę. Dobrym rozwiązaniem są drzewa owocowe DUO (dwa rodzaje jabłek rosną na jednej roślinie).

pixabay.com

Z jakimi owocami można mieszać jabłka

Jabłka można przetwarzać samo, ale też smaczne są przetwory z dodatkiem innych owoców. Mogą to być:

  • gruszki;
  • śliwki;
  • dynia;
  • dzika róża;
  • winogron;
  • głóg.

Dobrze z jabłkami uzupełniają się głóg oraz dzika róża. Innym wartym uwagi dodatkiem jest winogron oraz gruszka.

Jakie przetwory można robić z jabłek

Jabłka prażone do szarlotki czy ryżu, octy, kompoty, marmolady, suszki czy przeciery – jabłka można przetwarzać na wiele sposobów. Owoce zebrane z własnego ogrodu możemy wykorzystać razem ze skórką, która zawiera wiele substancji czynnych i aromatu.

Jabłka prażone

Uprażone jabłka w słoiku, to masa gotowa do położenia na kruchy spód. Może być wykorzystana też do ciasta drożdżowego, ryżu czy deserów. Jabłka prażone robi się w następujący sposób:

  • wybieramy jabłka myjemy je i obieramy, odrzucamy części obite;
  • kroimy jabłka na kwadraty, plastry albo ścieramy na grubych oczkach;
  • wykładamy je na blaszkę do pieczenia;
  • posypujemy cukrem brązowym (1 filiżanka na 1 kg masy jabłek);
  • dodajemy łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu oraz szczyptę gałki muszkatu i dwa goździki;
  • pieczemy jabłka z posypką około 30-40 minut (można też smażyć w woku).

Po tym czasie przekładamy gorące do umytych słoików i zakręcamy. Jeśli zakrętki nie będą wklęśnięte, to słoiki należy pasteryzować 10 minut w 70o C.

Kompot z jabłek, gruszek i dzikiej róży

Ten kompot jest bardzo wartościowy, zawiera dużo witaminy C oraz pektyn. Owoce z kompotu można wykorzystać do ciast, deserów i jako przekąskę. Są lekkostrawne i polecane dla osób z chorobami wątroby:

  • owoce dzikiej róży należy przebrać i odrzucić chore oraz uszkodzone;
  • jabłka ze skórką pozbawić gniazd nasiennych;
  • z gruszkami postąpić tak samo;
  • owoce mieszamy i nalewamy wody aby było jej drugie tyle jak owoców;
  • doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy, aby nie tracić witamin;
  • dosładzamy do smaku (ilość cukru jest uzależniona od słodkości jabłek i gruszek);
  • można aromatyzować kompot cynamonem oraz goździkami. Gorący kompot przelewamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut w 70-80o

Dzika róża posiada małe włoski, jeśli owoce się rozpadną, należy przed przygotowaniem kompotu do picia przelać go przez sitko.

Susz jabłkowy

Obierki pozostające z jabłek można wykorzystać do robienia suszu. Jest on bardziej aromatyczny niż z całych plasterków owoców i szybciej się suszy. Wystarczy obierki pokroić na małe kawałki i wysuszyć w piekarniku nastawionym do 50o C z termoobiegiem albo w suszarce do warzyw i owoców. Suszki są gotowe gdy łamią się w palcach. Wykorzystać je można do przygotowywania herbaty, kompotu z suszek oraz jako przekąskę.

Jabłka z własnego ogrodu to przede wszystkim sprawdzone źródło witamin oraz błonnika. We własnym ogrodzie zazwyczaj nie stosujemy oprysków, a przynajmniej mamy wybór. Jabłka dojrzewają naturalnie i są zbierane w odpowiednim momencie, co wpływa korzystnie na ich smak i zawartość cukrów. Poza tym w zimie wystarczy wyjąć słoik aby ze smakiem zajadać się pysznościami bez konieczności wizyty w sklepie.


Autorka artykułu

O autorce

Nazywam się Monika, jestem ogrodnikiem nie tylko z zamiłowania, a także wykształcenia. Prowadząc własny ogród, poszukuję efektownych metod uprawy roślin, jak najmniej ingerujących w naturę. Cały czas mocno dopinguję posiadaczom ogrodów, również balkonowych.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl