Obecny czas realizacji zamówienia wynosi około 14 dni roboczych.

Bestsellery

Borówka amerykańska CHANDLER
szt.
Borówka amerykańska CHANDLER
16,90 zł
Brzoskwinia RAKONIEWICKA
szt.
Brzoskwinia RAKONIEWICKA
25,90 zł
Malina WCZESNA Koral
szt.
Malina WCZESNA Koral
4,50 zł
Nektaryna płaska FLATERYNA
szt.
Nektaryna płaska FLATERYNA
29,90 zł
Śliwa morelowa FLAVOUR QUEEN
szt.
Śliwa morelowa FLAVOUR QUEEN
22,90 zł

Zobacz nasze porady ogrodnicze

Porady

Najlepsze domowe przetwory z naszych owoców

Przepisy

Domowe przetwory z jabłek

Domowe przetwory z jabłek

Przetwory robione w domu są smaczne i zdrowe, to chyba oczywiste. Docenić to powinny osoby, które z różnych powodów muszą utrzymywać dietę. Jabłka można przygotować na wiele różnych sposobów, nawet bez dodatku cukru.


 

Dlaczego warto robić przetwory

Nie jestem fanką wielkiego gotowania czy stania w kuchni przez połowę życia. Jednak przetwory to coś, co mi zajmuje sporo czasu każdego roku. Wykonuję tylko te, które są zużywane. Produkowanie innych to tylko strata czasu i produktów. Natomiast mając własne zapasy owoców w słoikach wiem, że:

  • są przygotowane z jabłek niepryskanych;
  • dodaję tyle cukru ile sama chcę - albo wcale;
  • robię takie przetwory, jakie lubi cała rodzina.

Mając w ogrodzie miejsce na jabłonie warto mieć przynajmniej jedną odmianę. Dobrym rozwiązaniem są drzewa owocowe DUO (dwa rodzaje jabłek rosną na jednej roślinie).

pixabay.com

Z jakimi owocami można mieszać jabłka

Jabłka można przetwarzać samo, ale też smaczne są przetwory z dodatkiem innych owoców. Mogą to być:

  • gruszki;
  • śliwki;
  • dynia;
  • dzika róża;
  • winogron;
  • głóg.

Dobrze z jabłkami uzupełniają się głóg oraz dzika róża. Innym wartym uwagi dodatkiem jest winogron oraz gruszka.

Jakie przetwory można robić z jabłek

Jabłka prażone do szarlotki czy ryżu, octy, kompoty, marmolady, suszki czy przeciery – jabłka można przetwarzać na wiele sposobów. Owoce zebrane z własnego ogrodu możemy wykorzystać razem ze skórką, która zawiera wiele substancji czynnych i aromatu.

Jabłka prażone

Uprażone jabłka w słoiku, to masa gotowa do położenia na kruchy spód. Może być wykorzystana też do ciasta drożdżowego, ryżu czy deserów. Jabłka prażone robi się w następujący sposób:

  • wybieramy jabłka myjemy je i obieramy, odrzucamy części obite;
  • kroimy jabłka na kwadraty, plastry albo ścieramy na grubych oczkach;
  • wykładamy je na blaszkę do pieczenia;
  • posypujemy cukrem brązowym (1 filiżanka na 1 kg masy jabłek);
  • dodajemy łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu oraz szczyptę gałki muszkatu i dwa goździki;
  • pieczemy jabłka z posypką około 30-40 minut (można też smażyć w woku).

Po tym czasie przekładamy gorące do umytych słoików i zakręcamy. Jeśli zakrętki nie będą wklęśnięte, to słoiki należy pasteryzować 10 minut w 70o C.

Kompot z jabłek, gruszek i dzikiej róży

Ten kompot jest bardzo wartościowy, zawiera dużo witaminy C oraz pektyn. Owoce z kompotu można wykorzystać do ciast, deserów i jako przekąskę. Są lekkostrawne i polecane dla osób z chorobami wątroby:

  • owoce dzikiej róży należy przebrać i odrzucić chore oraz uszkodzone;
  • jabłka ze skórką pozbawić gniazd nasiennych;
  • z gruszkami postąpić tak samo;
  • owoce mieszamy i nalewamy wody aby było jej drugie tyle jak owoców;
  • doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy, aby nie tracić witamin;
  • dosładzamy do smaku (ilość cukru jest uzależniona od słodkości jabłek i gruszek);
  • można aromatyzować kompot cynamonem oraz goździkami. Gorący kompot przelewamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut w 70-80o

Dzika róża posiada małe włoski, jeśli owoce się rozpadną, należy przed przygotowaniem kompotu do picia przelać go przez sitko.

Susz jabłkowy

Obierki pozostające z jabłek można wykorzystać do robienia suszu. Jest on bardziej aromatyczny niż z całych plasterków owoców i szybciej się suszy. Wystarczy obierki pokroić na małe kawałki i wysuszyć w piekarniku nastawionym do 50o C z termoobiegiem albo w suszarce do warzyw i owoców. Suszki są gotowe gdy łamią się w palcach. Wykorzystać je można do przygotowywania herbaty, kompotu z suszek oraz jako przekąskę.

Jabłka z własnego ogrodu to przede wszystkim sprawdzone źródło witamin oraz błonnika. We własnym ogrodzie zazwyczaj nie stosujemy oprysków, a przynajmniej mamy wybór. Jabłka dojrzewają naturalnie i są zbierane w odpowiednim momencie, co wpływa korzystnie na ich smak i zawartość cukrów. Poza tym w zimie wystarczy wyjąć słoik aby ze smakiem zajadać się pysznościami bez konieczności wizyty w sklepie.


Autorka artykułu

O autorce

Nazywam się Monika, jestem ogrodnikiem nie tylko z zamiłowania, a także wykształcenia. Prowadząc własny ogród, poszukuję efektownych metod uprawy roślin, jak najmniej ingerujących w naturę. Cały czas mocno dopinguję posiadaczom ogrodów, również balkonowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl