Przetwory robione w domu są smaczne i zdrowe, to chyba oczywiste. Docenić to powinny osoby, które z różnych powodów muszą utrzymywać dietę. Jabłka można przygotować na wiele różnych sposobów, nawet bez dodatku cukru.
Dlaczego warto robić przetwory
Nie jestem fanką wielkiego gotowania czy stania w kuchni przez połowę życia. Jednak przetwory to coś, co mi zajmuje sporo czasu każdego roku. Wykonuję tylko te, które są zużywane. Produkowanie innych to tylko strata czasu i produktów. Natomiast mając własne zapasy owoców w słoikach wiem, że:
- są przygotowane z jabłek niepryskanych;
- dodaję tyle cukru ile sama chcę - albo wcale;
- robię takie przetwory, jakie lubi cała rodzina.
Mając w ogrodzie miejsce na jabłonie warto mieć przynajmniej jedną odmianę. Dobrym rozwiązaniem są drzewa owocowe DUO (dwa rodzaje jabłek rosną na jednej roślinie).
Z jakimi owocami można mieszać jabłka
Jabłka można przetwarzać samo, ale też smaczne są przetwory z dodatkiem innych owoców. Mogą to być:
- gruszki;
- śliwki;
- dynia;
- dzika róża;
- winogron;
- głóg.
Dobrze z jabłkami uzupełniają się głóg oraz dzika róża. Innym wartym uwagi dodatkiem jest winogron oraz gruszka.
Jakie przetwory można robić z jabłek
Jabłka prażone do szarlotki czy ryżu, octy, kompoty, marmolady, suszki czy przeciery – jabłka można przetwarzać na wiele sposobów. Owoce zebrane z własnego ogrodu możemy wykorzystać razem ze skórką, która zawiera wiele substancji czynnych i aromatu.
Jabłka prażone
Uprażone jabłka w słoiku, to masa gotowa do położenia na kruchy spód. Może być wykorzystana też do ciasta drożdżowego, ryżu czy deserów. Jabłka prażone robi się w następujący sposób:
- wybieramy jabłka myjemy je i obieramy, odrzucamy części obite;
- kroimy jabłka na kwadraty, plastry albo ścieramy na grubych oczkach;
- wykładamy je na blaszkę do pieczenia;
- posypujemy cukrem brązowym (1 filiżanka na 1 kg masy jabłek);
- dodajemy łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu oraz szczyptę gałki muszkatu i dwa goździki;
- pieczemy jabłka z posypką około 30-40 minut (można też smażyć w woku).
Po tym czasie przekładamy gorące do umytych słoików i zakręcamy. Jeśli zakrętki nie będą wklęśnięte, to słoiki należy pasteryzować 10 minut w 70o C.
Kompot z jabłek, gruszek i dzikiej róży
Ten kompot jest bardzo wartościowy, zawiera dużo witaminy C oraz pektyn. Owoce z kompotu można wykorzystać do ciast, deserów i jako przekąskę. Są lekkostrawne i polecane dla osób z chorobami wątroby:
- owoce dzikiej róży należy przebrać i odrzucić chore oraz uszkodzone;
- jabłka ze skórką pozbawić gniazd nasiennych;
- z gruszkami postąpić tak samo;
- owoce mieszamy i nalewamy wody aby było jej drugie tyle jak owoców;
- doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy, aby nie tracić witamin;
- dosładzamy do smaku (ilość cukru jest uzależniona od słodkości jabłek i gruszek);
- można aromatyzować kompot cynamonem oraz goździkami. Gorący kompot przelewamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut w 70-80o
Dzika róża posiada małe włoski, jeśli owoce się rozpadną, należy przed przygotowaniem kompotu do picia przelać go przez sitko.
Susz jabłkowy
Obierki pozostające z jabłek można wykorzystać do robienia suszu. Jest on bardziej aromatyczny niż z całych plasterków owoców i szybciej się suszy. Wystarczy obierki pokroić na małe kawałki i wysuszyć w piekarniku nastawionym do 50o C z termoobiegiem albo w suszarce do warzyw i owoców. Suszki są gotowe gdy łamią się w palcach. Wykorzystać je można do przygotowywania herbaty, kompotu z suszek oraz jako przekąskę.
Jabłka z własnego ogrodu to przede wszystkim sprawdzone źródło witamin oraz błonnika. We własnym ogrodzie zazwyczaj nie stosujemy oprysków, a przynajmniej mamy wybór. Jabłka dojrzewają naturalnie i są zbierane w odpowiednim momencie, co wpływa korzystnie na ich smak i zawartość cukrów. Poza tym w zimie wystarczy wyjąć słoik aby ze smakiem zajadać się pysznościami bez konieczności wizyty w sklepie.
O autorce
Nazywam się Monika, jestem ogrodnikiem nie tylko z zamiłowania, a także wykształcenia. Prowadząc własny ogród, poszukuję efektownych metod uprawy roślin, jak najmniej ingerujących w naturę. Cały czas mocno dopinguję posiadaczom ogrodów, również balkonowych.