Szumny powrót do ziołolecznictwa często nasze kroki prosto do apteki czy zielarni po gotowe herbatki, tabletki czy inne preparaty. Jednak wiele z tych roślin możemy mieć w ogrodzie i co roku korzystać z nich zbierając kwiaty, pędy czy liście. Poniżej przedstawiam kilka wartych uwagi roślin wieloletnich o uznanych właściwościach leczniczych.
Lecznicze działanie drzew
Drzewa w ogrodzie funkcjonują jako filtr powietrza. Oczyszczają je, ochładzają w upalne lata i zacieniają tworząc łagodny mikroklimat. Ponadto niektóre gatunki są źródłem popularnych surowców zielarskich.
Lipa
Jednym z najbardziej znanych i najczęściej wykorzystywanych w lecznictwie surowców jest kwiat lipy. Zbiór kwiatów z tego drzewa przeprowadza się w południe podczas słonecznej pogody. Zbieramy kwiat wraz z żagielkiem. Suszymy w cieniu w przewiewnym miejscu, aby kwiaty nie sczerniały. Gotowy, wysuszony surowiec dobrej wartości jest pachnący, jasnozłoty. Przechowywać go najlepiej w szklanych pojemnikach w ocienionym miejscu.
Brzoza
Lecznicze właściwości brzozy są znane od wieków. Obecnie sporą popularnością cieszy się oskoła czyli sok z brzozy. Ma on właściwości oczyszczające organizm. Zawiera też dużo związków mineralnych, witamin oraz cukry. Sok zbiera się z drzew o pierśnicy minimum 30 cm, od południowej strony drzewa można uciąć gałązkę i włożyć ją do butelki. W ten sposób minimalizujemy ryzyko zakażenia drzewa grzybami.
Dąb
Symbolem polskich lasów jest dąb. Jego owoce – żołędzie były kiedyś pokarmem dla zwierząt, a w czasach głodu również dla ludzi. Obecnie wykorzystuje się korę z młodych gałązek, zazwyczaj jednorocznych. Zawiera ona wiele garbników o działaniu ściągającym, działając przy tym przeciwzapalnie i grzybobójczo.
Krzewy jako surowiec zielarski
Dużo surowca zielarskiego możemy uzyskać z krzewów. Niektóre z nich są nawet uprawiane w celu pozyskiwania określonych części. Jednak na nasze potrzeby wystarczy jeden krzew, z którego po kilku latach będziemy pozyskiwać co roku potrzebne nam zioła.
Dziki bez czarny
W naszym kraju jest uważany za trujący i słusznie. Zielone części bzu czarnego zawierają szkodliwe glikozydy, które działają trująco na organizm ludzki. W wysokiej temperaturze następuje ich rozkład. Nie zawierają tych związków jednak dojrzałe czarne owoce bzu czarnego oraz kwiaty. Te części rośliny mogą być wykorzystywane do produkcji syropów, soków, dżemów, marmolad czy innych przetworów.
Malina
Zazwyczaj z maliny pozyskujemy owoce do jedzenia na surowo i na przetwory, w tym soki. Jednak równie wartościową częścią maliny są młode liście, które zbiera się w czasie kwitnienia. Mają one działanie wspomagające leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych, działają delikatnie rozkurczająco, ściągająco i przeciwbakteryjnie.
Byliny o właściwościach leczniczych
Na rabacie bylinowej możemy znaleźć miejsce dla kilku roślin leczniczych bez większego problemu. Wiele z nich wygląda bardzo okazale i warto bliżej poznać ich właściwości.
Mięta
Chyba najpopularniejsze zioło stosowane w przypadku niestrawności. Może być również używana jako namiastka herbaty. Mięta rośnie bardzo dobrze na glebie wilgotnej, w pełnym słońcu liście mają o wiele mocniejszy aromat.
Lawenda
Kolejnym wartym uwagi zielem jest lawenda, posiada właściwości uspokajające. Ponadto jest szerokie spektrum zastosowań w domu. Można ją używać do aromatyzowania ciast, robienia syropów, tworzenia kompozycji zapachowych.
Warto poznać właściwości zdrowotne roślin jakie sadzimy w ogrodzie. Pozyskane z nich surowce będą pewnej jakości. Przy tym sporo można zaoszczędzić zbierając zioła z własnego ogrodu. Na potrzeby rodziny wystarczy uprawiać po jednym krzaczku mięty, melisy czy szałwii aby zrobić sobie zapas na całą zimę.
O autorce
Nazywam się Monika, jestem ogrodnikiem nie tylko z zamiłowania, a także wykształcenia. Prowadząc własny ogród, poszukuję efektownych metod uprawy roślin, jak najmniej ingerujących w naturę. Cały czas mocno dopinguję posiadaczom ogrodów, również balkonowych.